Tema: Romarbrevet 8

Under våren kommer vi tillsammans att utforska vilka konsekvenser påskens händelser fått för oss som individer, oss som församling och för hela världen. Vi dyker ner i Nya testamentet och Paulus brev till romarna som berör detta på ett speciellt sätt. I hjärtat av Romarbrevet finns kapitel åtta och det kommer vi att predika över under åtta söndagar under våren. Vi kommer att tala om livet med den Helige Ande, hoppet och vad det betyder att vara en människa som reflekterar Gud.

Varje vecka kommer vi också att publicera en fördjupning här på hemsidan. Fördjupningen är kopplad till en bibelläsningsplan som omfattar hela Romarbrevet.

Fördjupning

När vi kommer till kapitel tolv så landar vi ner i det lokala sammanhanget i församlingen i Rom. Nu har Paulus förklarat mycket kring hur alla, oavsett bakgrund, är helt beroende av Jesu försoning för att bli räddade. Han har förklarat hur Gud från början planerat att låta människan vara med och leda skapelsen tillsammans med Honom och hur det uppdraget gäller varje person som sagt sitt ja till Jesus och fått del av den Helige Ande. 

Genom att både hednakristna och judekristna förstår detta hoppas Paulus att de ska leva i kärlek och förlåtelse gentemot varandra. Kapitel 12 inleds med Paulus kända ord om att gudstjänst är att bära fram sig själv och att låta sig förvandlas genom förnyelsen av sitt sinne. Sen övergår han i att uppmana romarna att inte ha för höga tankar om sig själva utan att tjäna varandra med den gåva de fått. Det är intressant att se hur Paulus betonar att gåvorna inte handlar om att visa upp sin andlighet utan istället ett sätt att böja sig och tjäna andra i sin församling. Efter detta fortsätter Paulus en utläggning om hur syskonkärleken tar sig i praktiskt uttryck. Mycket av Paulus undervisning här känner vi igen från Bergspredikan och från den mosaiska lagen.

I kapitel 13 uppmanar Paulus romarna att inte stöta sig med överheten. Motivationen till detta är att de vet att de tjänar ett rike och en regent som är så mycket större än Romarriket och kejsaren. Paulus uppmanar församlingen till att leva vaket och i ljuset och att inte låta mörkret ta överhanden.

I kapitel 14 fortsätter Paulus att uppmuntra församlingen att vara lyhörd för varandra och att ha respekt för varandras olikheter. Återigen lyser det igenom hur Paulus försöker stifta frid och skapa enhet i församlingen. Det verkar finnas strider kring vad man kan äta och dricka samt vilka dagar som ska ses som högtider. Olikheterna grundar sig i den skillnaden i kulturell bakgrund som församlingsmedlemmarna har. För en jude var det ett stort steg att äta kött som offrats till avgudar medan det för en hednakristen inte var lika utmanande. Paulus verkar mana till att låta olikheterna samexistera och att man behöver visa varandra hänsyn och inte döma eller håna varandras ställningstaganden. Att inte söka sitt eget utan andras uppbyggnad verkar vara det genomgående temat för dessa tre kapitel.

"Ingen av oss lever för sig själv, och ingen dör för sig själv."  ​– Romarbrevet 14:7​​​

​Titta gärna på denna video (engelska).


​Vecka 1

​Vecka 2

​Vecka 3

​Vecka 4

​Vecka 5