
Tema: Romarbrevet 8
Under våren kommer vi tillsammans att utforska vilka konsekvenser påskens händelser fått för oss som individer, oss som församling och för hela världen. Vi dyker ner i Nya testamentet och Paulus brev till romarna som berör detta på ett speciellt sätt. I hjärtat av Romarbrevet finns kapitel åtta och det kommer vi att predika över under åtta söndagar under våren. Vi kommer att tala om livet med den Helige Ande, hoppet och vad det betyder att vara en människa som reflekterar Gud.
Varje vecka kommer vi också att publicera en fördjupning här på hemsidan. Fördjupningen är kopplad till en bibelläsningsplan som omfattar hela Romarbrevet.
Fördjupning
Vecka 7
I början av kapitel 15 avslutar Paulus sin undervisning och uppmaning till församling att hålla sig enade. Han gör det med ord som i vers tre: “Var och en av oss ska tjäna sin nästa till hans bästa och hans uppbyggelse” och i vers sju: “Ta därför emot varandra, så som Kristus har tagit emot er till Guds ära”. Han avslutar den delen med att citera några texter från Gamla testamentet som är löften om att Israels Gud också ska bli hedningarnas Gud. Paulus understryker med detta att Guds plan från början har varit att alla folk ska tillhöra Honom. Som det nu har blivit är alltså därför helt naturligt, judekristna och hednakristna tillsammans i gemenskap på grund av försoning och Andens utgjutelse över alla typer av människor (allt kött).
Från vers 14 börjar Paulus berätta om och motivera sina resplaner. Han är en hedningarnas apostel som bara måste vidare för att nå nya platser som inte hört om Kristus. Paulus är tydlig med att han är en pionjär och apostel som syftar till att nå nya människor på nya platser med evangelium. I detta viktiga arbete uttrycker han nu att församlingen i Rom har en viktig del. Han önskar komma till dem för att få spendera tid med dem och för att bli utrustad för resten av resan till Spanien. Men först ska han åka till Jerusalem med en insamlad gåva.
I slutet av Apostlagärningarna 20 ser vi att Paulus samlar de äldste i Efesos, varifrån han troligtvis skriver Romarbrevet. Han tar adjö under tårar för han vet att han inte kommer att återse dem. Hans plan är ju, som vi sett ovan, att efter att han lämnat gåvan i Jerusalem ska dra vidare mot Spanien.
Sjöresan avslutades i Ptolemais och gick sedan landvägen via Caesarea där de får påhälsning av en profet från Judeen som heter Agabus. Agabus profeterar över Paulus att han ska tas till fånga i Jerusalem, Paulus väljer ändå att resa. Efter en dryg vecka i Jerusalem får några judar från Asien syn på Paulus och han tas till fånga. När Paulus sedan står inför ståthållaren vädjar han till kejsaren och därmed behöver han skickas till Rom för att få sin sak prövad. Via en resa innehållande ett dramatiskt skeppsbrott, kommer Paulus till Rom och möts av bröder från församlingen. Apostlagärningarna avslutas med att berätta för oss att Paulus var i Rom i husarrest i två år och att fick ta emot besök och frimodigt kunde predika om Guds rike och om Herren Jesus Kristus.
Det avslutande kapitlet i Romarbrevet innehåller många spännande hälsningar, bland annat om Febe. Febe var en tjänare, eller diakon, i församlingen i Kenchrea, en grekisk stad. Vad Febe skulle göra i Rom vet vi inte, men det är anmärkningsvärt att en kvinna nämns först i Paulus hälsning och att hon dessutom omnämns som församlingstjänare. De andra att nämnas är Prisca och Aquila som Paulus träffat i Korinth men som sedan följt med honom till Efesos. Troligtvis var de bland de judar som vräkts från Rom, som tidigare nämnts. Men nu verkar de ha kunnat komma tillbaka och är en del av församlingen i Rom som Paulus nu skriver till.
Till sist hälsar Paulus från de han har i sitt resesällskap och så också från Tertius som skrivit ner Paulus diktamen.